media

12 February 2011

Video Lectures from IITs and IISc

Ministry of Human Resource Development, Govt. of India
recently announced as part of NPTEL video lectures and web lectures in collaboration with IITs and IISc. in various branches like Basic courses, Mechanical Engineering, Civil Engineering, Electrical Engineering, EEE, Ocean Engineering, Mining, Metallurgy and Biotechnology.

The following website take you to that sites
http://nptel.iitm.ac.in/
http://nptel.iitm.ac.in/
www.youtube.com/iit
www.btechguru.com
www.classle.net


Enjoy watching the lectures

4 February 2011

Brain Games


1. Identify the number in the question mark
Identify the number in the question mark


Answer : 9
Reason : In each square, the sum is equal to 22.


2. Complete the sequence in the following polygonal series
Complete the sequence in the following polygonal series

Answer : 26
Reason : This is a series of composite numbers.


3. Identify the missing number in the following triangle series
Identify the missing number in the following triangle series

Answer : 9
Reason : The number in the center of the triangle is equal to the difference between the top number and the sum of the two numbers below.

4.Which number replaces the question mark
Which number replaces the question mark

Answer : 2
Reason : Going through the columns, the sum of all the numbers in the column is equal to 14.

5. Identify the number in the question mark
Identify the number in the question mark

Answer : 9
Reason : In each square, the sum is equal to 22.
6. Which alphabet replaces the question mark
Which alphabet replaces the question mark

Answer : M
Reason : Doing through row, add together the numerical values of the left and right hand letters to give the numerical value of the center letter.
7. Identify the missing alphabet in the following series
Identify the missing alphabet in the following series


Answer : O
Reason : Alphabet in the each circle is the following even number progression, 2, 4, 6 & 8.
8. Identify the missing letter in the given sequence
Identify the missing letter in the given sequence

Answer : N
Reason : The alphabetical value of the letters in the left hand column follows through the sequence of Prime Numbers, with the letters in the right hand column representing the corresponding reverse alphabetical values.
9. Which letter replaces the question mark?
Which letter replaces the question mark?

Answer : K
Reason : In each row, the product of the left and right side number is equal to the sum of the numerical value of the corresponding alphabets.
Which alphabet replaces the question mark?
Which alphabet replaces the question mark?

Answer : G
Reason : Following lines of circles across all 3 diagrams, letters in the top line follow the alphabetic sequence, in steps of 4 letters at a time. Letters in the central line advance 5 letters, and in the bottom line, 6 letters.

Eye Care » Eye exercises

Eye Care » Eye exercises

Eye exercises are rotatory movements which keeps away from straining and tension. Such exercise will improve the blood supply to eye and make the vision more clear.

The following are the eye exercise tips for clear vision-

• Sit straight and breathe deeply, move your eyes up as far as possible and down as far as possible and relax your eyes by blinking several times and repeat this for four times.
• Position a dot on the wall and look straightly first and then move the eyeballs to the right corner and then to the left corner and blink several times. Repeat this for four times and then place your palms on the eyes and rest.
• In clockwise and anticlockwise direction rotate your eyes for proper blood supply and then blink several times, repeat it for five times each side and then close your eyes and take a deep breath.
                                
• Close your eyes as tight as possible and squeeze your eyes which help in muscle contraction, hold this for three times and then blink several times.
• Palming relaxes the eyes; it preserves the eyesight and relaxes the nervous system as well.
• Always wash your eyes with cold water before and after exercise.
• The exercise should be followed at least four times a week for a proper eye health.
• Always protect your eyes from hot sun and pollution by wearing sun glasses.
• Take a healthy diet which is rich in Vitamin A.
• Once in a month clean your eyes with few drops of anti bacterial drops.


Source: http://www.clinnovo.com/news/eye-care/eye-exercises/108

sh

       
   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...